Hattstorlekar

Storleksguide för att hitta och omvandla rätt storlek för hattar och hjälmar

Hattstorlekar i Europa mäts i huvudets omkrets i centimeter, medan de i USA mäts i tum (inches). Här kan du läsa om hur du mäter din hattstorlek, och översätter till amerikanska storlekar.
Mät så här

Ta ett måttband och mät vågrätt runt huvudet från mitten av pannan, där huvudet är som bredast. Dra inte åt måttbandet alltför hårt. Om du får mått mellan två hela centimeter, avrunda till det högre måttet. Har du inget måttband kan du mäta med ett snöre, som du sedan mäter med linjal eller tumstock. Om du har en hatt som passar kan du också mäta din hattstorlek utifrån den, på insidan just där kullen möter brättet.

Här hittar du hattstorlekar för barn.Internationella hattstorlekar

Tabell för omvandling mellan europeiska och amerikanska hattstorlekar. Notera att man i Europa mäter omkrets, medan de amerikanska hattstorlekarna räknas på diameter.

System Storlekar
Europa (CM) 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62
USA (Tum) 6 1/2 6 5/8 6 3/4 6 7/8 7 7 1/8 7 1/4 7 3/8 7 1/2 7 5/8 7 3/4

Hitta rätt storlek

En hatt ska passa bekvämt på huvudet utan att kännas för stor eller liten. Den ska sitta stadigt på plats, men samtidigt inte göra märken i pannan. En bra tumregel är att hatten ska sitta ungefär en centimeter ovanför öronen, så att den täcker pannan och inte glider ner över ögonen.