Tvättråd – olika materialUll / ylle

Kläder i ylle ska generellt tvättas så sällan som möjligt. Ull är ett känsligt material, och frekventa tvättar kan slita på din plagg. Istället kan de ofta vädras och borstas, för att få bort doft och smuts. Annars rekommenderas kemtvätt.

Tvätt av ull görs i låga temperaturer, helst för hand med handtvättmedel, annars i tvättmaskinens program för handtvätt. Ylleplagg ska inte torktumlas, utan torkas liggande. Vrid, gnugga och dra inte i plagget medan det är fuktigt, då detta kan missforma plagget.

Bomull

Bomull är ett av de vanligaste klädmaterialen, och tyger som jeans/denim och manchester är gjorda av bomull. Bomulll är relativt tåligt för tvätt, och tål oftast höga temperaturer (men titta för säkerhets skull alltid på plaggets tvättlapp!), oftast 40-90 grader, samt torktumling. Bomull kan generellt också strykas med varmt strykjärn.

Linne

Linne görs av växten lin, och är ett relativt tåligt material. Linne tål oftast upp till 60 graders maskintvätt, och kan strykas.

Polyester

Polyester tvättar du i kallt vatten, och torktumlas ej.

Silke

Siden


Har du fler tvättråd, eller synpunkter på ovanstående? Vi är mycket glada för alla kommentarer! Maila info@storlekar.se!