Skjortstorlekar, herr

Rätt storlek för herrskjortor

Omvandla mellan svenska och internationella skjortstorlekar här.

Europeiska herrstorlekar för skjortor anges normalt med endast kragstorlek, med halsmåttet i centimeter.

För att hitta din skjortstorlek, mät helt enkelt halsens omkrets med ett måttband. Tillåt en viss marginal för att inte kragen ska sitta för snävt i halsen; ett pekfinger ska ledigt få plats mellan hals och måttband.

Standard för ärmlängd på en europeisk skjorta är 66 cm, vilket mäts från axelsömmen. Standard för skjortor med längre ärmar är ca 70 cm.

Olika skjorttillverkare använder olika termer för passformerna på sina skjortor, som custom fit, slim fit och fitted body. Hur vid skjortan verkligen är kan variera mycket, men amerikanska modeller är ofta vidare än europeiska.Tips för att hitta rätt skjortstorlek

  • Böj armen framför dig. Ärmen ska vara tillräckligt lång så att manschetten inte glider upp ovanför handleden.
  • Kolla storleken på manschetten. Den ska inte hänga över din hand, och du ska inte kunna ta av eller på dig skjortan utan att först knäppa upp manschettknappen.
  • Kolla att skjortan sitter bra över axlarna. Axelsömmen högst upp på skjortärmen ska sitta precis där dina axlar slutar, och inte hänga ner på armen.
  • Se till att det inte glipar mellan knapparna på skjortbröstet.
  • Kolla så att skjortan inte stramar över bröstet eller i ryggen när du rör på dig och svänger med armarna.
  • Stoppa in skjortan i byxlinningen och sträck armarna uppåt. Kolla att skjortan inte är för kort så den kryper ovanför byxlinningen.
  • Knäpp skjortan ända upp och kolla att den sitter bra i kragen. Du ska få plats med ett par fingrar mellan hals och krage.


Observera att detta är en generell mätmetod som ger en riktlinje för att få fram till din skjortstorlek enligt europeiska storleksstandarder. Vissa tillverkares kläder kan skilja sig i storlek från de standardiserade måtten; ett tips är att fråga tillverkaren eller säljaren om detta innan du handlar.